İspanya Seyahatinizde Damak Tadınızı Şımartın: San Sebastian, Valencia ve Lezzetli Tapaslar

İspanya, güneş, deniz ve tatillerin meşhur ülkesidir. Ancak tatil yaparken sadece manzaraya ve güneşe bakmak yeterli olmaz. İspanya'nın lezzetli yemek kültürünü keşfetmek de tatilinizin unutulmaz anıları arasına girecektir. Hele de, İspanya'nın meşhur tapas yemekleriyle tanışmamışsanız, daha ne bekliyorsunuz? İspanya seyahatinizde uğrayacağınız San Sebastian ve Valencia, tapas lezzetlerini denemek için ideal şehirlerdir.
San Sebastian, Bask bölgesinde yer alan bir tatil cennetidir. Sahilde yapacağınız keyifli bir yürüyüşün ardından, ülkenin en meşhur tapas çeşidi olan 'pintxos'u yemeden oradan ayrılmayın. Ayrıca San Sebastian'a gittiğinizde tatmanız gereken diğer yerel lezzetler arasında "txuleta" (Bask bifteği) ve "marmitako" (patatesli ton balığı güveç) yer alıyor.
Valencia ise ünlü İspanyol yemekleri arasında en meşhur olan paella'nın anavatanıdır. Güney İspanya'nın bu şehrinde yemeklerinizi yerken, "orujo" adlı yerel bir brendi de denemeyi unutmayın. Valencia'ya yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken diğer damak tatları arasında "calcotada" (Ispanaklı omlet) ve "horchata" (tatlı badem sütü) yer alıyor.
San Sebastian ve Valencia dışında, İspanya'da da denemeniz gereken birçok lezzet bulunuyor. Andalusia bölgesindeki "salmorejo" (domates çorbası) ve Barselona'da denemeniz gereken "bombas" (patates dolgulu et topları) tapas kültürüne farklı bir bakış açısı kazandıracak. İspanya'nın her bir bölgesinde yer alan lezzetlerin çeşitliliği, sadece güneşli plajlarıyla tanınan bir tatil ülkesi olmaktan çok daha fazlasıdır.
San Sebastian, İspanya'da tapas denince akla gelen ilk şehirlerden biridir ve farklı tapas lezzetleriyle bilinir. Burada ziyaret etmeniz gereken yerler arasında La Cuchara de San Telmo, Ganbara, ve Borda Berri tapas barları yer alır. Bu barlar, yerel lezzetleri en iyi şekilde sundukları için oldukça popülerdir.
San Sebastian'da tatmanız gereken ilk şey, bölgenin ünlü lezzeti Pintxos'dur. Bölge halkı genellikle birkaç tane sipariş ederek arkadaşları ve ailesiyle paylaşır. Pintxos'un en ünlü çeşitleri arasında bacalhau (tuzlu somon), sardinas (sardalye) ve huevo de codorniz con jamón (jambonlu bıldırcın yumurtası) bulunur.
Bunun yanı sıra, San Sebastian şehrinde tatmanız gereken diğer lezzetler arasında Txuleta (Basque bifteği), Gilda (sıcak biber, zeytin ve somon ile yapılan bir atıştırmalık), Idiazabal peyniri ve Guindilla biberi yer alır. Bunlar, dünya çapında etleriyle ünlü Basque bölgesine has tatlar ve lezzetlerdir.
San Sebastian aynı zamanda sidra (elma şarabı) gibi yerel içeceklerle birlikte sunulan çeşitli tapas çeşitleriyle de meşhurdur. Şehirde ziyaret etmeniz gereken bir sidreria Carlacu Sidreria'dır. Hem tapaslara hem de sidrere doyacaksınız.
Pintxos, İspanya'nın San Sebastian şehrinde meşhur bir tapas türüdür. Basque mutfağı kültürüne ait olan pintxos, genellikle küçük boyutlu yiyeceklerden oluşur. Pintxos barlarda genellikle önceden hazırlanır, ancak bazı yerlerde istediğiniz malzemelerle kendiniz de yapabilirsiniz.
San Sebastian'ın en meşhur pintxosları arasında Gilda, txalupa, pollo al chilindrón, kalamar ve kroket gibi lezzetler yer alır. Gilda, zeytin, biber ve ançüez gibi malzemelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir tapas türüdür. Txalupa, ekmek üzerinde sardalya, soğan ve biberin bir araya gelmesiyle oluşur. Pollo al chilindrón, tavuk eti, domates sosu ve biberden yapılır.
Pintxos Türü | Malzemeler | Açıklama |
---|---|---|
Gilda | Zeytin, biber, ançüez | Küçük boylu bir tapas türüdür, aperatif olarak tüketilir |
Txalupa | Sardalya, soğan, biber | Küçük ekmeklerin üzerinde servis edilir, genellikle beyaz şarap eşliğinde tüketilir |
Pollo al chilindrón | Tavuk eti, domates sosu, biber | Yaklaşık 3-4 cm boyutunda, sıcak servis edilen bir tapas türüdür |
Pintxos barlarda birçok seçenek bulabileceğinizi unutmayın. En güzel pintxosları deneyebileceğiniz barların çoğu Parte Vieja'da yer almaktadır.
San Sebastian, Basque bölgesinin en ünlü şehirlerinden biridir ve adeta bir tapas cenneti olarak bilinir. Pintxos kadar çeşitli ve lezzetli Basque mutfağı yemekleri de tatmanız gerekenler arasında bulunur.
Birincisi, txangurro veya kerevit işkembe dolması olarak bilinen Basque spesiyalitesi. Bu yemek işkembe ile harmanlanmış kerevit, soğan, sarımsak ve baharatlardan hazırlanır. Tatlı tomat sosu ve pangrattato (ekmek kırıntıları) ile servis edilir.
İkinci olarak bacalao pil-pil, pişirilen taze somonu az yağlı sosla kaplayan bir yemektir. Txistorra, baharatlı chorizo sosisine benzer bir Basque sosisidir ve San Sebastian'da sık sık servis edilir. Bunun yanında, patatesli omlet, kalamar ve alabalık kanapeleri, orijinal adıyla gilda, gibi birçok seçenek de mevcuttur. Bu lezzetleri tatmanız durumunda Basque mutfağına bütünsel bir bakış elde edebilirsiniz.
Basque mutfağı lezzetlerinin çoğu San Sebastian'de bulunsa da, diğer Basque şehirleri ve kasabalarında da benzer lezzetler bulma şansınız yüksektir. Basque mutfağı lezzetlerine göz atarak, İspanya seyahatinize lezzet katabilirsiniz.
Valencia'nın gastronomi kültürü kadar doğası ve tarihi de oldukça zengin. Bu şehirde gezinirken tatmadan geçmemeniz gereken lezzetler de cabası. Valencia, ana yemek olarak tercih edilen lezzetler kadar, atıştırmalık olarak servis edilen tapasları ile de ünlüdür. Geleneksel olarak vermut ya da bira eşliğinde yenilen tapasların deneyimini yaşamadan Valencia gezisini tamamlamak istemezsiniz.
Valencia, dünya genelinde en ünlü paella yapım merkezidir. Bu nedenle Valencia'da tatmadan geçemeyeceğiniz ilk lezzet paella olmalıdır. Varsıllık seviyesine göre farklı malzemelerle yapılabildiği için çeşitleri de oldukça fazladır. Geleneksel olarak tavuk, tavşan eti, kuru fasulye, domates ve pirinç ile hazırlanan paella, İspanyol mutfağının en lezzetli yemekleri arasındadır.
Valencia'da tatmanız gereken bir diğer lezzet ise horchata'dır. Bu içecek, tat olarak sıkça süte benzese de yapılan temel farklılık hindistan cevizi sütü kullanılmasıdır. Badem de içerdiği için hem sağlıklı hem de lezzetlidir. İçecek, buzla ve kanelayla servis edilir.
Valencia'da tadabileceğiniz içeceklerden biri de Orujo'dur. İspanya'nın diğer bölgelerinde de tüketilen bu içki, farklı aromalara sahiptir. İçeriğinde farklı meyveler ya da bitkiler barındıran orujo, şarap gibi servis edilir.
Mainas, İspanyolca'da uskumru anlamına gelir. Ağır ateşte olgunlaştırımış bir uskumru salatasıdır. Zeytinyağı, yeşil biber, soğan, sarımsak, domates, ve vinagreta sosu kullanılarak hazırlanır. Ana yemeğinizden önce denemeniz gereken bir tapa olarak mainas tüketebilirsiniz.
Valencia'nın sunduğu lezzetler arasında birçok alternatif varken, yine de yeme-içme deneyiminiz için bu beş lezzeti tatmanızı öneriyoruz. Valencia mutfağı, lezzetli yemek tarifleri ve kaliteli malzemeleri sayesinde damak tadınıza uygun birçok seçenek sunuyor.
Valencia denince akla gelen lezzetlerden biri de hiç şüphesiz paella. İspanya'nın en meşhur yemeklerinden biri olan paella, Valencian mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Ana malzemesi pirinç olan bu yemek, tavuk, tavşan, midye, kalamar, karides, ıstakoz gibi deniz ürünleri ya da sebzelerle de yapılabilir.
Paella yapımında bir diğer önemli malzeme de safrandır. Safran, yemeğe güzel bir rengini verir ve özel bir aroma katar. Yemek genellikle büyük bir tavada yapılır ve çeşitli baharatlar ve soslarla tatlandırılır. İspanyolca'da paella sözcüğü tava anlamına gelir ve yemeğin tam olarak nasıl pişirildiği de bu büyük tava sayesinde belirlenir.
Paella, genellikle bir grup için hazırlanır ve paylaşılarak yenir. Valencianların özellikle hafta sonları bir araya geldiklerinde tercih ettikleri bir yemek olan paella, birçok restoranda da sunulur. Ayrıca, Valencia'da düzenlenen Las Fallas festivalinde de paella yeme yarışmaları düzenlenir.
Eğer Valencia'ya yolunuz düşerse paella yemeden dönmemelisiniz. Hem deniz ürünleri hem de sebzelerle hazırlanan bu lezzetli yemeği, şehrin farklı bölgelerindeki restoranlarda tadabilirsiniz. Ayrıca, daha sonra evde de hazırlamanız için paella yapımı hakkında reçete ve tarifler bulabilirsiniz.
Valencia, İspanya'nın ünlü tatlarından biri olan Orujo içkisini de sunan bölgelerden biridir. Bu içki, üzümden veya diğer meyvelerden elde edilebilir ve genellikle özel yemekler veya kutlamalar için tercih edilir.
Orujo, İspanya'daki diğer ünlü içkiler gibi yıllar boyunca geleneksel olarak yapılır. İyi bir Orujo yapmak için, meyvelerin suyu önce damıtılır ve ardından özel bir işlemden geçirilir. Sonuç olarak, bu içki güçlü bir alkol oranına sahiptir ve tadı da oldukça benzersizdir.
Birçok bar veya restoran, Valencia'da Orujo tadımı sunar. Ayrıca İspanya'nın diğer bölgelerinde de bu içkiyi deneyebilirsiniz, ancak Valencia'nın Orujo'su geleneksel tariflerle hazırlandığı için özellikle lezzetlidir.
Eğer İspanya'da gezinizi yaparken farklı bir rota takip etmek isterseniz, Madrid, Malaga, Sevilla ve Toledo'da çok lezzetli tapaslar deneyebilirsiniz. Özellikle Madrid'de Castilla'dan gelen yemeklerle harmanlanmış birçok farklı tapas çeşidi mevcuttur. Yemeklere eşlik etmek için taze bir bira kadehinizi doldurabilirsiniz.
Malaga, kıyı şeridi sayesinde çok çeşitli deniz ürünleri tapasları sunar. Patatas bravas, colon ve ensaladilla gibi farklı İspanyol tapas çeşitleri de Malaga'da deneyebilirsiniz.
Sevilla, Hem Endülüs hem de Girit ( Yunan adası ) yemeklerinin birleşimini barındırarak zengin tapas menüsü oluşturur. Sevilen tapaslar arasında jamon iberico, salmorejo, gazpacho, ve montaditos yer almaktadır.
Toledo, geleneksel Castilla mutfağından esinlenen tapas çeşitleri sunar. Özellikle karides, maymun ekmek (migas), geleneksel tarzda yapılan patatas bravas ve sebzelerle dolu tortilla rota gezinizde keşfedebileceğiniz birçok lezzet arasında yer almaktadır.
İspanya'nın güneyinde bulunan Andalusia bölgesi, Akdeniz mutfağından etkilenen kendine özgü bir mutfak kültürüne sahip. Tapas kültürü de bu bölgede oldukça yaygın. Andalusia'ya özgü tapas lezzetlerini tatmadan bu bölgeden ayrılmamalısınız.
Ana yemek olarak tüketilen paella ve ızgaraların yanında, Andalusia'da tapas çeşitleri arasında denemeniz gerekenler arasında salmorejo, gazpacho, boquerones en vinagre ve tinto de verano gibi seçenekler yer alıyor.
Salmorejo, soğuk bir çorba olarak biliniyor. Kırmızı biber, domates, sarımsak, ekmek, zeytinyağı ve şarap sirkesi gibi malzemeler ile hazırlanır. Gazpacho ise Andalusia'da en bilinen soğuk çorbalardan biridir. Yeşil biber, soğan, sarımsak, salatalık, domates, ekmek kırıntıları ve zeytinyağı gibi malzemelerle hazırlanır. Bölgedeki barlarda birçok çeşit gazpacho bulmak mümkün.
Boquerones en vinagre ise tuzlu bir lezzete sahip olan ve sirkeli marinasyon işlemi ile hazırlanan gerçek bir Andalusia lezzeti. Tinto de verano ise Kızıldeniz meyveleri ile hazırlanan meşrubata benziyor. Şarap ile karıştırılan soda, limon ve şekerin birleşiminden oluşur.
Andalusia'nın lezzetli tapas çeşitlerini tatmak için Cordoba, Granada ve Sevilla gibi popüler destinasyonlar tercih edilebilir. Bu şehirlerdeki tapas barlarında tadacağınız lezzetler Andalusia'nın kendine özgü tatlarıyla birleşerek unutulmaz bir deneyim sunacak.
Barselona, İspanya'nın Katalonya bölgesinde yer alan bir şehir olup, sadece turistik açıdan değil aynı zamanda lezzet açısından da oldukça önemlidir. Barselona'da, tapas kültürü oldukça yaygındır ve birçok restoran ve bar, olağanüstü tapas çeşitleri sunar.
Barselona'da denemeniz gereken en ünlü tapas, patates kızartması ve soslu balık köfteleri olan "patatas bravas" olarak bilinir. Bu tapas, içeriği ve sunumu ile oldukça sevilir. Aynı zamanda, "pan con tomate" adlı tapas da oldukça popülerdir. Bu tapas, taze çıtır ekmek üzerine yayılmış domates püresi ve sarımsaklı yağ ile hazırlanır.
Bunların yanı sıra, Barselona'da lezzetli atıştırmalıklar ve atıştırmalık sandviçler sunan birçok tapas bar vardır. Bunların başında, "bikini" adlı sandviç gelmektedir. Bu sandviç, jambon, peynir ve taze ekmek ile hazırlanır ve genellikle birçok tapas bar menüsünde yer alır.
Barselona'da lezzetli atıştırmalık ve tapas lezzetlerini deneyebileceğiniz yerler arasında "Bar Pinotxo" ve "Els Quatre Gats" gibi mekanlar yer alır. Bu mekanlar, lezzetli tapas ve yerel içecekler sunmaları ile bilinirler.
İspanya'nın lezzetli dünyasına adım atın! San Sebastian ve Valencia'da tapas ve deniz ürünlerinin tadını çıkarın. Uzman rehberler eşliğinde gezeceğiniz turumuzda unutulmaz bir lezzet yolculuğuna çıkacaksınız. Hemen rezervasyon yapın! …
Roma'nın İspanya Serüveni Tarragona, Merida ve Antik Roma Kalıntılarının Büyülü Dünyası, ziyaretçilerine unutulmaz bir tarih yolculuğu sunuyor. Tarihin büyüsüne kapılacağınız bu turda antik Roma'nın güçlü izlerini keşfedecek ve tarihin derinliklerine yolculuk yapacaksınız. Tarragona, Merida ve antik Roma kalıntıları, İspanya'nın zengin geçmişini keşfetmek için en ideal duraklar arasında yer alıyor. Tarihin büyüsüne kapılacak ve unutulmaz bir seyahate hazır olacaksınız! …
İspanya'nın en ünlü kutlaması La Tomatina, yüz binlerce turisti her yıl ağırlıyor. Bu çılgın festivalde binlerce insan sokaklarda domates atarken kutlama coşkusu dorukta! Heyecan verici ve renkli bir deneyim için La Tomatina'yı kaçırmayın! …